Ongewenste eetgewoontes? Verleden tijd met deze tips - Trainwiththomaske.com

Ongewenste eetgewoontes? Verleden tijd met deze tips

Wil je afvallen? Dan is het belangrijk om je ongewenste eetgewoontes onder ogen te komen. Veel mensen diëten, toch werkt het voor 90% van de personen uiteindelijk niet, omdat (blijvend) gewichtsverlies niet is gelukt. Je hebt eindelijk een dieet gevonden die werkt voor jou. Vol goede moed ga je 8 weken lang aan de slag, de kilo’s vliegen eraf! Als je op je gewenste gewicht bent, ga je weer ‘normaal’ eten. Helaas komen de kilo’s er weer langzaam aan. Oftewel, je hebt in diëten een oplossing gevonden die niet de oorzaak aanpakt. Wat moet je dan wel doen? Je eetgewoontes veranderen! Hoe je dit kan doen, leg ik je uit in onderstaande blog.

Hoe ontstaat gewoonte eten?

Een gewoonte ontstaat doordat je het vaker herhaalt. Stel, na een zware werkdag plof je op de bank met een zak chips erbij. Vervolgens doe je dat de volgende en daarop volgende dag weer. Dan is op de bank neerploffen op een gegeven moment een signaal voor je hersenen om te neigen naar een zak chips. ‘Nee’ zeggen wordt dan steeds moeilijker. Op dat moment heb je niet honger, maar geeft je lichaam een prikkel om te gaan eten. Vergelijk het met een hond, blijf je de hond eten geven, dan zal die steeds vaker terugkomen..

Iedereen heeft ongewenste gewoontes, ook jij. Een dieet betekent vaak dat je allerlei voedingsmiddelen voor jezelf verbiedt. Dat hoeft niet altijd, juist de balans daarin vinden is dé oplossing voor een gezond voedingspatroon.

Tipje 1: Zoek afleiding

Je weet van jezelf wanneer je het zwaar hebt om de drang van snacken te onderdrukken. Daarom is een tip om te zorgen voor voldoende afleiding op zulke momenten dat je het zwaar hebt. Hele simpele activiteiten zoals: een boekje lezen, sporten, hobby’s, water drinken, wandelen, iemand bellen etc.

Tipje 2: Log je voeding

Door middel van een voedingsdagboek kom je erachter wat voor jou moeilijke momenten zijn. Stel jezelf de volgende vragen om het patroon te herkennen:

  • Wanneer heb je een snackneiging en wat eet je dan?
  • Wat is de aanleiding?
  • Welk moment van de dag komt het voor?

Tipje 3: Beloon jezelf

Wanneer jij weet wat de ongewenste eetgewoonte is en wanneer dat voorkomt, kun je doelen gaan stellen. Begin bij kleine doelen, zoals afleiding zoeken op zwakke momenten. Beloon jezelf nooit met voeding! Zo werkt het averechts..

Tipje 4: Zoek steun bij naasten

Bespreek met je huisgenoten, familie en vrienden dat je gaat stoppen met ongewenste snackmomenten. Zij kunnen je hier bij helpen door simpel weg niet snacks aan te bieden. Daarnaast kunnen zij je helpen om door te zetten of dat je je verhaal kwijt kunt als je het zwaar hebt.

Tipje 5: Accepteren

Als je jezelf voorneemt om niet aan eten te denken, denk je er waarschijnlijk alleen maar meer aan…. Het is belangrijk voor jezelf om gedachten te accepteren en ze niet proberen uit de weg te gaan. Door gedachten te accepteren en los te laten krijg je weer ruimte.

Dus blijf doorgaan, blijft oefenen en blijf lachen om jezelf. En weet: het hoeft niet gelijk perfect, falen is menselijk en bovendien: perfectie bestaat niet.

Over Thomaske

ThomaskeIk ben Thomaske, een echte sportfanaat! Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken. Na verschillende studies gevolgd te hebben mag ik nu dagelijks vele mensen begeleiden naar een gezonde leefstijl. Op mijn eigen nuchtere manier! Beweging + Voeding + een sterke Mindset = de sleutel tot een duurzame gezonde leefstijl.

Laat een reactie achter

Online
Train With ThomaskeX

Chat nu met Thomaske

Welkom op onze website. Via Whatsapp kan je ons bereiken voor vragen of een vrijblijvende ontmoeting met onze Personal Training Studio in Sneek 😀