Hoe goed kun jij voedselverleidingen weerstaan? - Trainwiththomaske.com

Hoe goed kun jij voedselverleidingen weerstaan?

Elke dag worden we op meerdere momenten in de verleiding gebracht om iets lekkers te eten. De ene persoon kan dit makkelijker weerstaan dan de ander, maar vroeg of laat ga je toch voor de verleiding, tegen je wil in. En dan heb je het op, loze calorieën naar binnen gewerkt en je hebt spijt. Wat kun je hier tegen doen!?

Het is natuurlijk niet eerlijk dat lang niet iedereen hier moeite mee heeft. Dat verschil kan ik wetenschappelijk onderbouwen en lees je hieronder in de blog.

Even snel boodschappen doen omdat je niks in huis hebt voor je avondeten, net een lange werkdag achter de rug en je hebt honger en wil zo snel mogelijk eten. Je loopt langs allemaal lekker dingen in de supermarkt en op de afdeling bakkerij ruikt het ook nog eens verrukkelijk, tsja zie die verleidingen nu maar eens te weerstaan.

Geen snackje gekocht? Goedzo! Jij bent in staat om je impulsen, emoties en gedachten te controleren om zo bijvoorbeeld aan je lange termijn doel te kunnen houden. Ook wel zelfregulatie genoemd.

Wel een snackje gekocht? Balen, gelukkig zijn er meerdere redenen waarom jij je gedrag niet altijd kunt reguleren. Hopelijk lees je hieronder jouw reden en kun je gericht te werk gaan.

Mate van de impulsiviteit.

Er zijn verschillende onderzoeken naar het gedrag van mensen in verband met voedsel en overgewicht. Opvallend is dat mensen met (extreem) overgewicht minder goed met voedselverleidingen om kunnen gaan, omdat ze minder goed hun impulsen kunnen remmen. Dit staat niet in verband met andere impuls aankopen, zoals kleding of schoenen.

De meeste mensen weten dat ze minder moeten eten en meer moeten bewegen om af te vallen. Helaas is het niet zo dat als je weet wat je moet doen, dat je je er ook gelijk naar gaat gedragen.

Het werkgeheugen

Het werkgeheugen van mensen speelt een belangrijke rol bij het oproepen van oude herinneringen of het vasthouden van recente gebeurtenissen. Onderzoek toont aan dat er een verband is tussen een minder goed werkgeheugen en een verhoogde BMI (overgewicht).  Het werkgeheugen, kan bijvoorbeeld belangrijk zijn om gewichtsverlies als doel te onderhouden en in staat zijn om de voedselinname efficiënt te monitoren.

Bijvoorbeeld, een doel onderhouden en onthouden wat je wel en niet zou moeten doen om het doel te halen is van cruciaal belang om te weten wat remmend gedrag in je omgeving is. Ook interne afleiding is van cruciaal belang om gefocust te blijven op je doelen.

Met andere woorden, als jij in de supermarkt loopt, dan is het heel handig dat jij je doel in je achterhoofd hebt en door kunt lopen op de snoepafdeling. Want nee zeggen is een stuk makkelijker als je je doel vers in je geheugen hebt dan dat je het even vergeten lijkt te zijn.

Jong geleerd is oud gedaan

Mocht je vroeger altijd een snoepje bij de thee? Of had je iets goeds gedaan / goed gedragen en mocht je je zelf belonen met een lekkere snack? Dan ben je dus op jonge leeftijd al gewend geraakt om te snoepen. Dit zijn hele moeilijke gewoontes om af te leren.. je neemt ze al je hele leven mee.

Daarnaast ervaren mensen met overgewicht een sterkere beloningen bij het eten van iets lekkers dan dat een slank persoon dit zou doen. Dit maakt het lastig om het bij 1 blokje chocolade te houden als je eenmaal begonnen bent.

Stress-eten

Ook een veelvoorkomend probleem.. Als je problemen in je privé leven hebt of de werkdruk veel te hoog ligt, kan dat ervoor zorgen dat je even niet aan de toekomst denkt. Oftewel je bent meer bezig met het heden dan de toekomst. Hierboven had je al gelezen over welk effect dat met zich mee kan brengen. Je zelfregulatie verzwakt hierdoor en kan je dus eerder de verleiding van lekker eten opzoeken. Wel verschilt dit natuurlijk sterk per persoon en hebben bovenstaande termen ook een sterke invloed.

Geen regels en een laag zelfvertrouwen

Regels helpen jou om je doelen te halen. Het kost namelijk mentale energie als je geen richtlijnen hebt over wanneer je wel en niet mag snacken en hoeveel. Zonder die regels is het risico hoger om impulsief te handelen.

Hoe stel je regels op? Ten eerste wil ik je meegeven om niet gelijk te streng voor jezelf moet zijn. Nooit meer snacken, is geen regel en houdt je niet lang vol. Je kunt bijvoorbeeld de volgende regels hanteren:

  • Door de weeks drink ik geen frisdrank
  • Ik mag in het weekend een klein schaaltje met chips
  • Op een feestje neem ik of een taart of kleine snackjes (niet allebei)

Heb je vaker voorgenomen om te gaan afvallen? En is het je niet gelukt? Dan kan dat een forse deuk geven in je zelfvertrouwen. Wat kan resulteren in negatieve gedachtes, zoals ‘het lukt mij toch niet’ of ‘ik heb weer gefaald, ik kan net zo goed die hele reep chocolade nu op eten’. 

Je begrijpt wel dat je zo geen stap verder komt en dan blijf je in de negatieve cirkel vast zitten. Ga deze factoren bij langs, kijk waar bij jou het struikelblok ligt en maak kleine stappen (met de nadruk op klein) om vooruitgang te boeken.

Hieronder een aantal voorbeelden om de verleidingen te verminderen:

  • Verstop lekker eten op een plek waar je niet zomaar bij komt, zo maak je de verleiding kleiner.
  • Koop geen ongezonde snacks à je kunt online boodschappen bestellen, zodat je niet langs de snoep en chips schappen hoeft.
  • Leg fruit of groente snacks in het zicht. Je kunt beter dit snacken dan chips of snoep.

Hoe ga jij om met voedselverleidingen? Laat het mij weten.

Over Thomaske

ThomaskeIk ben Thomaske, een echte sportfanaat! Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken. Na verschillende studies gevolgd te hebben mag ik nu dagelijks vele mensen begeleiden naar een gezonde leefstijl. Op mijn eigen nuchtere manier! Beweging + Voeding + een sterke Mindset = de sleutel tot een duurzame gezonde leefstijl.

Laat een reactie achter

Online
Train With ThomaskeX

Chat nu met Thomaske

Welkom op onze website. Via Whatsapp kan je ons bereiken voor vragen of een vrijblijvende ontmoeting met onze Personal Training Studio in Sneek 😀