Gezonde gewoontes creëren, hoe doe ik dat? - Trainwiththomaske.com

Gezonde gewoontes creëren, hoe doe ik dat?

Gewoontes veranderen is lastig, zeker als je al jaren hetzelfde doet. Je hebt je voorgenomen om 2 keer per week te gaan sporten, maar al snel merk je dat het lastig wordt om vol te houden. Precies hetzelfde als dat je wil gaan afvallen, maar je op een gegeven moment weer in je oude patroon terecht komt. Hoe komt het dat je voorgenomen motivatie minder wordt? En wat kan ik hieraan doen??

Allereerst, gewoontes zijn noodzakelijk voor ons dagelijks functioneren, ze stellen ons in staat om acties uit te voeren zonder dat je hierbij hoeft na te denken. Dit is natuurlijk heel erg handig, maar bij het veranderen van een gewoonte kan dit behoorlijk in de weg zitten. Ongezonde gewoontes kunnen de weg naar een gezonde leefstijl behoorlijk belemmeren. Oude gewoontes achter je laten en nieuwe gewoontes creëren vergt energie en tijd, maar is zeker niet onmogelijk.

Ook moet je niet teveel willen in 1 keer, dat belemmerd je doel behoorlijk. Vaak willen wij natuurlijk dat het snel gebeurd, met ook snel resultaat. Dat gaat niet, niet met afvallen, niet met nieuwe gewoontes creëren, niet met stoppen met roken en ook niet met geld sparen. Focus dat is het belangrijkste in het hele proces. Wil je gezonder eten, maar ook stoppen met roken? Focus dan eerst op het stoppen met roken, je smaakvermogen verbeterd als je stopt, waardoor gezond eten nog lekkerder wordt ook. Gelukt om rookvrij te worden? Dan kun je de focus leggen op gezonder eten.

Hoe creëer ik nieuwe gewoontes?

Stap 1: Wat voor keuzes maak jij in het dagelijks leven? Veel gaat automatisch, nu moet je er bewust over na gaan denken wat jij dagelijks doet. Welke keuzes zijn slecht of zie jij liever dat veranderd wordt?

Stap 2: Wat is jouw motivatie? Waarom wil jij nieuwe gezonde gewoontes creëren? Wat zijn de consequenties als ik door blijf gaan met de oude gewoonten? Als jou antwoord ‘ik wil 5 kg afvallen’ is, heb jij niet helder nagedacht over jouw motivatie. Dit ligt veel dieper dan alleen afvallen. Vraag maar eens door, waarom wil jij 5 kg afvallen? Daar moet een ander antwoord uitkomen. Zodra jij dat 5 keer hebt herhaald, ben je pas achter jouw achterliggende motivatie.

Stap 3: Maak het concreet. Hoe ga je dit doen? Wanneer ga je dit doen? Welke handelingen moet ik volgen? Maak een concreet plan met haalbare doelstellingen.

Eenmaal bezig is het handig om je vorderingen vast te leggen. Schrijf het op waar je aan werkt en houdt het dagelijks bij hoe het ermee is gegaan.

Het is een lang proces en je moet er wat voor over hebben. Ik garandeer jou ook niet dat je niet een terugval krijgt, dat is menselijk, het is een leermoment. Althans ik hoop dat je ervan leert en daarop positief reageert.

Wil jij samen met mij gewoontes creëren? Let me know, dan plannen wij een vrijblijvend intake gesprek in (kan ook online).

Over Thomaske

ThomaskeIk ben Thomaske, een echte sportfanaat! Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken. Na verschillende studies gevolgd te hebben mag ik nu dagelijks vele mensen begeleiden naar een gezonde leefstijl. Op mijn eigen nuchtere manier! Beweging + Voeding + een sterke Mindset = de sleutel tot een duurzame gezonde leefstijl.

Laat een reactie achter

Online
Train With ThomaskeX

Chat nu met Thomaske

Welkom op onze website. Via Whatsapp kan je ons bereiken voor vragen of een vrijblijvende ontmoeting met onze Personal Training Studio in Sneek 😀