Detox is bullshit - Trainwiththomaske.com

Detox is bullshit

Detox kuur

Op zoek naar wondermiddelen om af te slanken of om ‘gezond’ te worden, is de term detoxen ongetwijfeld wel eens op je pad gekomen. Toevallig kwam ik deze week nog een mooie marketingaanbieding tegen op Facebook, klink erg aanlokkelijk. Hopelijk heb je anno 2020 voldoende kennis om hier niet aan te beginnen, maar voor degenen die er over twijfelen of een detox aanlokkelijk vinden, doe het niet!

De redenen lees je in deze blog.

Allereerst, wat is detoxen?
Detox is de korte versie van detoxificatie, dat ontgiften betekent. De verkopers van detoxen beweren dat het menselijk lichaam vol met afval- en gifstoffen zit  die tijdens een detoxkuur als sneeuw voor de zon verdwijnt, zodat je je weer energiek en herboren voelt. Juist.. het enige wat je daarvoor moet doen is een x aantal dagen (afhankelijk van de detox) een kuur volgen van vloeibare sapjes aangevuld met speciale supplementen etc.

Bijkomend effect: alle overtollige kilo’s vet verdwijnen ook als sneeuw voor de zon. Eindelijk de wonderpil gevonden die werkt.

Alsmaar honger gevoel en de hoofdpijn die je er ook gratis bij krijgt schijnt alleen de eerste dagen van de kuur te zijn, maar dat is gewoon goed, moet je maar even aan wennen… Het is supergoed voor je, maar het is een minicrashdieet en je hebt er helemaal, echt helemaal niks aan!

Wel fijn he, de gif- en afvalstoffen de schuld te geven van je eigen problemen en op zoek te gaan naar een magische wonderpil.

Maar er zijn toch succesverhalen?
Oké nu even serieus. Je geeft net als je auto, je lichaam brandstof, anders kom je niet vooruit. Wij zijn van nature uitgerust met wonderbaarlijke reinigingsorganen zoals onze lever, huid, darmen en nieren. Zij zorgen ervoor dat alles wat niet van nut is voor het lichaam om te overleven of als gevaar wordt aanschouwd, netjes wordt uitgescheiden.

In principe is het lichaam de beste ontgiftingsmechanisme, hoewel daadwerkelijke ophoping van gifstoffen nauwelijks voorkomt. Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken waarmee wordt bevestigd dat sapkuren het lichaam ontdoen van zogenaamde toxische stoffen.

Detoxen bestaat dus niet.

Wat heb je aan een detox?
Nou niks, maar dat vertelde ik een aantal alinea’s terug ook al. Detoxen is een calorietekort, maar het wordt gewoon anders verkocht. Heel veel mensen verliezen veel lichaamsgewicht, daarvan is een groot deel vocht. Dit komt omdat zij op een dag zo weinig calorieën binnen krijgen dat ze gewicht verliezen. Dat ligt niet aan de detox, maar aan de energiebalans.

In het kort
Detox kuren zijn geweldig weggezet door de marketingaandacht. Het heeft een supersnel effect op het cijfer op de weegschaal, maar is het 5-10 dagen waard om je super kut te voelen? Als je na de kuur weer normaal gaat eten als voorheen, zitten de kilo’s er snel weer bij helaas. Je bent niet slimmer dan je eigen lichaam, je lichaam bezit van nature reinigingsorganen. Het is zonde van je tijd en geld, je kunt beter aan je mindset werken. Hoe komt het dat je niet op je streefgewicht zit?

Doe wat goed voelt voor jezelf, maar denk alsjeblieft twee keer na, voordat je beslissingen maakt.

Over Thomaske

ThomaskeIk ben Thomaske, een echte sportfanaat! Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken. Na verschillende studies gevolgd te hebben mag ik nu dagelijks vele mensen begeleiden naar een gezonde leefstijl. Op mijn eigen nuchtere manier! Beweging + Voeding + een sterke Mindset = de sleutel tot een duurzame gezonde leefstijl.

Laat een reactie achter

Online
Train With ThomaskeX

Chat nu met Thomaske

Welkom op onze website. Via Whatsapp kan je ons bereiken voor vragen of een vrijblijvende ontmoeting met onze Personal Training Studio in Sneek 😀