DECEMBER, hoe kom je de maand goed door? - Trainwiththomaske.com

DECEMBER, hoe kom je de maand goed door?

Decemberkalender

December, schijnt voor velen een lastige maand te zijn. Gezellige feestdagen, borreltje hier en dinertje daar. Schijnbaar zien veel mensen apen en beren op de weg, en denken dat alles om eten draait, om vervolgens aan te nemen om in januari de kilo’s er weer af te trainen door de goede voornemens…

Eerlijk, ik ben daar te nuchter voor, 5 feestdagen!? Ik denk dat ik in de zomer vaker bbq’s en borrels heb… maaaar ik weet wel dat het voor velen moeilijk is. Dat ligt zeer waarschijnlijk aan je mindset, hoe je de decembermaand benaderd en bovenal je relatie met voeding. Daarom wil ik je in deze blog de kennis en tips geven om het beste van december te maken. Je kunt ook gezellig meedoen met de opdrachten en challenges van de decemberkalender, check het hier.

1. December heeft slechts 5 feestdagen

Zoals ik al aangaf, december heeft 5 feestdagen, dat is maar 16% van heel december. Sinterklaas, kerstavond, 1e en 2de kerstdag en oudjaarsdag. Als je die 5 dagen meer eet dan je eigenlijk nodig zou hebben, dan zal de weegschaal vast wat hoger uitvallen. Echter is dat niet je vetmassa die ineens een kilo is verhoogd, dat is vrijwel onmogelijk!! (Verschil weten tussen aankomen in gewicht en in vetmassa? Klik dan hier) Als je structuur in de overige dagen houdt en blijft eten zoals je normaal gesproken zou doen, dan zit je zeker goed. Maar als je van december de hele maand een feest van maakt, dan is het een ander verhaal. Structureel een voedingsoverschot zal je hoe dan ook aankomen…

2. Ga niet te veel compenseren

‘Morgen heb ik een kerstdiner, dus ga ik vandaag niks eten’, dat is hetzelfde als dat je zegt ‘de tank is bijna leeg, maar ik kan nog wel een stukje rijden en dan komt je toch stil te staan’. Wat ik bedoel te zeggen, je moet je lichaam wel voldoende relevante brandstoffen geven om überhaupt te gaan functioneren. De basis moet goed zijn, voor je herstel, je energielevel, je humeur en om vervolgens niet naar ongezonde snacks te snakken.

3. Plan je maaltijden

Zoals in bovenstaand kopje beschreven, dien je niet te veel te compenseren. Ook niet op de dag zelf. Stel je hebt een kerstborrel met aansluitend een diner. Ontbijt dan met veel eiwitten en probeer de vetten te beperken. Ook je lunch sla je niet over en kun je groentes toevoegen, om er zeker van te zijn dat je de 250 gram groente binnenkrijgt. Tijd voor de borrel, ik zeg altijd, je kunt beter calorieën eten dan dat je ze drinkt… Beperk het aantal wijntjes, biertjes of de glazen fris. Hoe meer alcohol je gaat drinken, hoe meer snacks je gaat eten. Eet bewust, stamp je niet vol, je mag ook nog genieten van je kerstdiner!

4. Bewust eten

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die ik je geef, bewust eten. Dit houdt in dat je langzaam eet, zonder al te veel afleidingen en gaat leren wanneer je vol zit. Je lichaam kan niet heel snel reageren en zeggen dat je al vol zit als je super snel eet!  Hoe langzamer je eet en dus meer kauwt, hoe beter je naar je lichaam kan luisteren. Daarnaast mag je natuurlijk ook genieten van je eten, dus wat eet je nou eigenlijk? Leer je eten proeven😊

5. Blijf in beweging

Probeer eens tussen de 8.000 en 10.000 stappen op een dag te halen en nee je hoeft je stappen echt niet zelf te tellen, hahah 😉 Tegenwoordig heeft je telefoon deze functie of wellicht heb je wel een handige horloge die ze voor je telt. Daarnaast kun je ook meedoen met de decemberkalender van Train with Thomaske. Even een frisse neus halen geeft je hoogstwaarschijnlijk meer voldoening dan de hele dag uitgezakt op de bank zitten.

GOEDE VOORNEMENS!?

Beetje cliché vind ik dat… Je hebt toch altijd doelen die je na wilt streven? Er is geen goed moment om te beginnen, als je echt wil veranderen heb je een plan nodig. Hoe denk jij te veranderen? Is dat realistisch? Waarom wil jij veranderen? Maar waarom echt? Je hebt je doel opgeschreven, maar hoe kom je uiteindelijk bij dat einddoel? Heb je subdoelen? Hoe weet je of je je doel hebt behaald? Hoe ga je om met een terugval? Wat als je doel te hoog gegrepen is? Wat als het niet lukt? Stel je je doel dan bij?

Dit zijn allemaal vragen die bij een doel komen kijken, dus denk niet dat je je voornemen ‘even’ gaat knallen in het nieuwe jaar. Denk er bewust over na of je wel wil veranderen.

Heb je daar hulp bij nodig? Schroom dan niet om contact met Train with Thomaske op te nemen! Het eerste contact is altijd vrijblijvend, vergeet dat niet.

Over Thomaske

ThomaskeIk ben Thomaske, een echte sportfanaat! Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken. Na verschillende studies gevolgd te hebben mag ik nu dagelijks vele mensen begeleiden naar een gezonde leefstijl. Op mijn eigen nuchtere manier! Beweging + Voeding + een sterke Mindset = de sleutel tot een duurzame gezonde leefstijl.

Laat een reactie achter

Online
Train With ThomaskeX

Chat nu met Thomaske

Welkom op onze website. Via Whatsapp kan je ons bereiken voor vragen of een vrijblijvende ontmoeting met onze Personal Training Studio in Sneek 😀