De basis van gezonde voeding - Trainwiththomaske.com

De basis van gezonde voeding

Wat is het gezondst om te eten? Deze vraag krijg ik vaak te horen en dan zijn er ook nog eens zoveel verschillende hypes / diëten te vinden op het internet. Tsja wat is nou eigenlijk het beste dan ?

Iedereen heeft tegenwoordig een mening over voeding en wat gezond is en wat niet. De één beter onderbouwd dan de ander, maar in de meeste gevallen leidt het bij veel mensen tot verwarring.

Daarom beschrijf ik in deze blog een aantal goede richtlijnen die je de basis geven voor het samenstellen van een gezond voedingspatroon.

Wat is gezonde voeding?

Er bestaan goede en minder goede keuzes in de voedingswereld, maar je kunt onmogelijk bepalen of een product goed of slecht is, zonder te kijken naar iemand zijn volledige voedingspatroon. Een vet patatje is namelijk niet meteen slecht voor je en een paar stukjes rauwkost op je bord maken het nog geen gezonde maaltijd.

Daarnaast is het per persoon verschillend. Zo kan een handje vol ongezouten noten behoorlijk ongezond uitpakken voor iemand met een allergie of intolerantie.

Het is dus niet altijd even eenvoudig om te weten wat de voorkeurs producten zijn en wat niet + het hangt ook sterk van de persoon af.

Volwaardige versus onvolwaardige voeding

Volwaardige voeding is voeding die zo veel mogelijk oorspronkelijk is. Voeding waar geen stoffen uit verwijderd zijn of kunstmatige stoffen aan zijn toegevoegd. Volwaardige voeding bevat talloze voedingsstoffen. Zoals allerlei koolhydraten, eiwitten, vetzuren, vitaminen, mineralen en vezels. Al deze voedingsstoffen hebben elk hun eigen rol in het verteren en kunnen opnemen van de voeding in de dram en bij biochemische processen in het lichaam.

Onvolwaardige voedingsmiddelen bevatten voornamelijk lege calorieën, veel geconcentreerde suikers en zoetstoffen, schadelijke (trans)vetten, e-nummers en doorgaans weinig tot geen vitaminen, mineralen, vezels, goede vetten en eiwitten.

Je lichaam heeft dagelijks behoefte aan verschillende voedingsstoffen (denk aan brandstoffen, bouwstoffen, transportstoffen en hulpstoffen als vitaminen, mineralen, vezels en andere micronutriënten om optimaal te kunnen functioneren.

De basis van een gezonde leefstijl

Er is nog steeds veel verwarring over het feit wat nou goed of slecht voor je is, ik begrijp het helemaal. In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar voeding en de gezondheid en zelfs wetenschappers / onderzoekers verschillen nog wel eens van mening over bepaalde voeding en producten.

Ook iedereen kan tegenwoordig zijn of haar eigen voedingsproduct maken en op de markt brengen, het wordt gemakkelijker, maar in de tussentijd voor de consument een stuk moeilijker gemaakt.

Als we kijken naar het geheel en de overeenkomsten, in plaats van de verschillen, dan wordt het een stuk eenvoudiger. Er zijn namelijk een aantal goede regels/richtlijnen voor een goede basis:

  • Eet zoveel mogelijk echte, natuurlijke producten
  • Eet veel groente à 250 gram per dag
  • Eet fruit à 2 stuks per dag
  • Eet noten, pitten, zaden en andere gezonde vetten
  • Eet voldoende eiwitten
  • Zorg dagelijks voor voldoende vezels, vitaminen en mineralen
  • Zorg voor voldoende zonlicht (vitamine D)
  • Drink genoeg water à 1,5 tot 2 liter op een dag
  • Beweeg dagelijks

Dit zou voor iedereen dé basis moeten zijn van je dagelijkse voeding en leefstijl!

Hoe je dit vervolgens invult is per persoon verschillend, de ene doet fanatiek aan krachttraining en heeft veel bouwstoffen (eiwitten) nodig om te herstellen. De ander doet niet aan sport, beweegt wel voldoende, maar heeft niet zoveel eiwitten nodig als de fanatieke krachttrainer.

Dit heeft ook weer alles te maken de energiebehoefte van de persoon. ‘De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft 2000 kcal en de Nederlandse man 2200 kcal nodig’.   Ga daar alsjeblieft niet vanuit, jij bent toch niet die gemiddelde Nederlander? Jij bent uniek!

Conclusie

Gezonde voeding is feitelijk een subjectieve term. De juiste voeding verschilt sterk per persoon en wordt bepaald door het gehele voedingspatroon. Laat je niet in de war brengen door de vele meningen over het eten van bepaalde producten en onze gezondheid.

Vaak heeft het niet de sterkste onderbouwing en het zijn veelal persoonlijke argumenten. Denk aan gezondheid, milieu, wereldvoedselproblemen, dierenleed etc. die mensen overhalen om bepaalde producten niet meer te eten.

Er is geen goed of slecht, wel goede en minder goede keuzes.

Neem het voedingscentrum als voorbeeld van je keuzes, deze hebben wetenschappelijk onderzoek gedaan naar verschillende kwesties.

En uiteindelijk is het belangrijkst om zelf op zoek te gaan naar een leefstijl waar jij je goed bij voelt en die past bij jouw persoonlijke leefstijl. Ieder lichaam is ander en kan anders reageren op voeding! Kom je er zelf niet uit? Je kunt altijd een expert benaderen, bij voorkeur iemand die een open blik heeft op alle diëten die er bestaan.  

Over Thomaske

ThomaskeIk ben Thomaske, een echte sportfanaat! Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken. Na verschillende studies gevolgd te hebben mag ik nu dagelijks vele mensen begeleiden naar een gezonde leefstijl. Op mijn eigen nuchtere manier! Beweging + Voeding + een sterke Mindset = de sleutel tot een duurzame gezonde leefstijl.

Laat een reactie achter

Online
Train With ThomaskeX

Chat nu met Thomaske

Welkom op onze website. Via Whatsapp kan je ons bereiken voor vragen of een vrijblijvende ontmoeting met onze Personal Training Studio in Sneek 😀