Alles over eiwitten | Waarom zijn eiwitten zo belangrijk voor je? - Trainwiththomaske.com

Alles over eiwitten | Waarom zijn eiwitten zo belangrijk voor je?

Eiwitten zijn een van de belangrijkste bouwstenen van je lichaam. Hieronder kun je alle belangrijke informatie over eiwitten lezen.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn voedingsstoffen en vallen onder de macronutriënten, net zoals koolhydraten en vetten. Deze macronutriënten zijn drie bouwstoffen die je lichaam nodig heeft om te functioneren. Eiwitten leveren net zoals koolhydraten en vetten calorieën. Eiwitten leveren ook nog aminozuren, dit zijn belangrijke bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Doormiddel van aminozuren herstelt en versterkt de cel zich.

Aminozuren

Ken je dat kindersnoepje dat lijkt op een ketting maar de kralen snoepjes zijn? Heb je dat in beeld? Dan leg ik je het verschil tussen eiwitten en aminozuren uit. De ketting in totaal is het eiwit, de aminozuren zitten hieraan vast, de kralen (snoepjes).

Er zijn 22 verschillende aminozuren, waarvan het lichaam zelf dertien kan aanmaken. De andere negen moet je via voeding binnenkrijgen, de essentiële aminozuren.

Wat zijn de functies van eiwitten?

Eiwitten hebben verschillende functies, namelijk:

 • Herstel en opbouw van lichaamscellen
 • Hebben een rol bij het transport van stoffen in het bloed en in de cel
 • Enzymen zijn van origine eiwitten. Enzymen zijn belangrijk voor veel regelprocessen, waaronder de spijsvertering. Ook antilichamen, beter bekend als afweerstoffen, zijn eiwitten, net als veel hormonen zoals insuline
 • Spieropbouw en het herstel na spierafbraak.
 • Enkele aminozuren uit eiwit zijn voorlopers van neurotransmitters. Dit zijn stoffen die een rol hebben in zenuw- en hersencellen en betrokken zijn bij de overdracht van prikkels.
 • Eiwitten leveren energie, per gram 4 kilocalorieën.

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

De eiwitbehoefte hangt af van de persoon. Niet-sporters hebben 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Sommige groepen hebben wat meer nodig. Dat zijn vegetariërs, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook kracht- en duursporters hebben iets meer nodig. Krachtsporters kunnen tot 2,0 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig hebben.

Er zijn genoeg producten waar veel eiwitten in zitten. Je hebt zowel plantaardige als dierlijke producten. Zie hieronder een aantal eiwitrijke producten:

Plantaardige bronnen:

 • Brood
 • Granen, zoals pasta en rijst
 • Peulvruchten, zoals bonen en linzen
 • Noten
 • Paddenstoelen

Dierlijke bronnen:

 • Vlees
 • Vis
 • Gevogelte, zoals kip
 • Melk (producten)
 • Kaas
 • Eieren

Plantaardige of dierlijke eiwitten ? Er is ten eerste niks mis met beide bronnen. Er zijn onderzoeken die beweren dat rood vlees slecht is voor hart en vaatziekten, voor als nog zijn dat niet keiharde bewijzen en moet daar nog veel meer onderzoek na gedaan worden. Wel is het zo dat in plantaardige eiwitten meestal minder essentiële aminozuren zitten. Mensen die vegan of vegetarisch zijn, wordt aangeraden meer eiwitten te eten, 20-30% extra.

Als je te weinig eiwitten binnen krijgt kan dat op de korte termijn leiden tot afname in spiermassa. Op de lange termijn leidt een tekort aan eiwitten tot een gebrek aan spierkracht. Bovendien kan het een verminderde weerstand als gevolg hebben.

Een teveel aan eiwitten zal bij gezonde mensen geen invloed hebben op nieren of botmassa.  Echter een teveel kan natuurlijk negatieve gevolgen hebben op je gewicht…

Ook wel een leuke, heb ik een eiwitshake nodig? Fantastisch dat eiwitshakes en eiwitrepen bestaan, ook erg handig als fanatiek krachtsporter zoals ik. Maar laten wij voorop stellen dat het geen maaltijdvervanger is, het is een aanvulling op je eiwitten van je normale voedingspatroon. Zolang jij niet meer dan 3/4 keer per week fanatiek met de gewichten aan het sjouwen bent, zie ik niet in waarom jij die extra eiwitten nodig hebt. Alle essentiële eiwitten kun je uit normale voeding halen!

Conclusie

Eiwitten zijn betrokken bij belangrijke processen in het lichaam. Er zijn 22 aminozuren waarvan 13 in het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden, 9 aminozuren moet je uit eiwitrijke voeding halen, dit zijn de essentiële aminozuren. Een tekort aan eiwitten heeft negatieve gevolgen zoals afname van spiermassa en op de lange termijn zelfs krachtverlies. Ook kan het een verminderde weerstand als gevolg hebben en dat wil je zeker niet in deze tijden…

Over Thomaske

ThomaskeIk ben Thomaske, een echte sportfanaat! Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken. Na verschillende studies gevolgd te hebben mag ik nu dagelijks vele mensen begeleiden naar een gezonde leefstijl. Op mijn eigen nuchtere manier! Beweging + Voeding + een sterke Mindset = de sleutel tot een duurzame gezonde leefstijl.

Laat een reactie achter

Online
Train With ThomaskeX

Chat nu met Thomaske

Welkom op onze website. Via Whatsapp kan je ons bereiken voor vragen of een vrijblijvende ontmoeting met onze Personal Training Studio in Sneek 😀